Οι Βρυξέλλες δεν κατονομάζουν τη Μόσχα ως υπαίτιο, προειδοποιούν όμως για αντίποινα σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει την Τετάρτη να ενισχύσει την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών ενέργειας μετά το «σαμποτάζ» σε τρεις αγωγούς του δικτύου φυσικού αερίου Nord Stream, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για «ισχυρή και ενωμένη απάντηση» σε περίπτωση νέων επιθέσεων.

Οι ύποπτες διαρροές συνέβησαν εντός των ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Δανίας και της Σουηδίας, οι οποίες απέδωσαν σε εσκεμμένη δολιοφθορά τις εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Διαβάστε επίσης: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για επιθέσεις

H θάλασσα μοιάζει να βράζει στη Βαλτική από τη διαρροή στον Nord Stream 2. Ο αφρός έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου (Reuters)

Συναγερμός και στο ΝΑΤΟ

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Μόρτεν Μποντσκόφ, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την ενίσχυση της ασφάλειας στις ενεργειακές υποδομές.

«Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος» δήλωσε, δείχνοντας ως υπαίτια τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς, δεν διευκρίνισε όμως ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ» έγραψε ο Στόλτενμπεργκ στο .

Η σουηδή πρωθυπουρός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε την Τρίτη ότι σεισμογράφοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις που πιθανότατα συνδέονται με τις διαρροές. Διευκρίνισε ότι το περιστατικό δεν θεωρείται επίθεση κατά της Σουηδίας, ωστόσο βρίσκεται σε επαφή με εταίρους όπως το NATO και γείτονες όπως η Δανία και η Γερμανία.

Από τα κεντρικά της Nord Stream AG στην Ελβετία. Το δίκτυο βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης (Reuters)

Με αντίποινα προειδοποιεί η ΕΕ

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποδώσει ρητά τις επιθέσεις στη Ρωσία, προειδοποίησαν όμως για ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επίθεσης στις ενεργές ενεργειακές…