Είχε υποσχεθεί το να μην μετατραπεί σε «κολαστήριο». Να γίνει ένας «δημόσιος διαδικτυακός χώρος όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία». Αλλά ο Ίλον Μασκ δεν έκανε ποτέ καριέρα με τον ειρμό των σκέψεών του.

Το saga υποτίθεται ότι θα τελείωνε με την ολοκλήρωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του από τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX. Ο Μασκ απέκτησε στις 27 Οκτωβρίου τον έλεγχο του έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά 15 μέρες μετά, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στο τιμόνι της πλατφόρμας…. κακοφωνίες, ευτράπελα, πισωγυρίσματα, βροχή απολύσεων και παραιτήσεων, προειδοποιήσεις από τις αρχές, φυγή διαφημιστών και εσχάτως απειλή για χρεοκοπία.

Το του Ίλον Μασκ μπάζει νερό από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη στην εταιρεία και να ονειρεύονται ένα μέλλον «συναρπαστικό» σε αυτήν.

«Δύο εβδομάδες χάους»

«Το μέλλον είναι πολύ συναρπαστικό, ανυπομονώ να το πραγματώσω μαζί σας», είπε το νέο αφεντικό χθες κατά την έναρξη μιας εσωτερικής συνάντησης, για τους υπαλλήλους που κράτησαν τις δουλειές τους μετά από τις μαζικές απολύσεις που έκανε πριν από μια εβδομάδα.

Αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι προ των πυλών, καθώς ο Μασκ αργότερα παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε πόσο «πεινασμένη για έσοδα» είναι η επιχείρηση το επόμενο έτος.

«Μπορεί να έχουμε έλλειμμα ταμειακών ροών πολλών δισεκατομμυρίων», είπε, σύμφωνα με μηνύματα μεταξύ εργαζομένων που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια εσωτερική επιστολή του την προηγούμενη μέρα, τους είχε γράψει ότι η πορεία θα είναι «κοπιαστική», και ότι τώρα πρέπει «να πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα», έπειτα από μήνες τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξη νέων, μη δοκιμασμένων λειτουργιών, την προτιμώμενη μέθοδο του αφεντικού της Tesla και της SpaceX.

Ο λόγος ανησυχίας; Η αμερικανική υπηρεσία ανταγωνισμού (FTC) που εξέδωσε χθες μια σπάνια προειδοποίηση κατά της πλατφόρμας: «Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στο Reuters ο…