Με «ελατήριο» που περίμενε να απελευθερωθεί μοιάζει να συμπεριφέρεται η αγορά κατοικίας μετά την πανδημία. Αψηφώντας τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και ασφαλώς τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφουν πολύ μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αξιών Διαμερισμάτων, που επιμελήθηκε η Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, η ετήσια αύξηση των τιμών σε επιλεγμένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής (Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Π. Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργός) άγγιξε το 25% για τα νεόδμητα διαμερίσματα και το 24,34% για τα διαμερίσματα ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών.

Συγκριτικά δε με το 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μέση αύξηση των νεόδμητων διαμορφώνεται σε 35,4% και των παλαιότερων διαμερισμάτων σε 32,2%, σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα παλαιότερα διαμερίσματα στην περιοχή του Χολαργού με το εντυπωσιακό 40,6%, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ. (1.985 ευρώ/τ.μ.) από 1.411 ευρώ/τ.μ. το 2019. Πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν και τα νεόδμητα διαμερίσματα στην περιοχή των Αμπελοκήπων με 38,5% σε 2.500 ευρώ/τ.μ. από 1.800 ευρώ/τ.μ. πριν από τρία χρόνια.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, στα νεόδμητα διαμερίσματα η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στον Χολαργό με 28%, καθώς η μέση τιμή αγγίζει τα 3.565 ευρώ/τ.μ., από 2.785 ευρώ/τ.μ. Στους Αμπελοκήπους η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 25,5%, στο Περιστέρι σε 25,6% και στο Μαρούσι σε 26%. Στα δε παλαιότερα διαμερίσματα, η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 32,4% στον Χολαργό, σε 27% στο Μαρούσι και σε 26,7% στους Αμπελοκήπους.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «οι αυξήσεις που καταγράφει φέτος το Παρατηρητήριο Αξιών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει περιοριστεί η μέση προσφορά διαμερισμάτων με χαρακτηριστικά πλησίον ενός μέσου ακινήτου. Δηλαδή, παρατηρούμε ότι έχουν αυξηθεί οι αγγελίες ακινήτων μεγάλης επιφανείας σε υψηλούς ορόφους, ανακαινισμένα, ή νεόδμητα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί την προσφορά με ποιοτικότερα ακίνητα, με αποτέλεσμα και οι τιμές να είναι αρκετά υψηλότερες».

Κατά…