Η χαλίτωση (γνωστή και ως κακοσμία του στόματος) συχνά προκαλείται από πτητικά βακτήρια που παράγουν ενώσεις θείου στην στοματική κοιλότητα.

Γράφει η Ευαγγελία Βέρρη*

Η κακοσμία του στόματος είναι  ένα σύμπτωμα που μπορεί να δηλώνει μια γενικευμένη ήπια ή σοβαρή πάθηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια που την προκαλούν.

Η πιο συχνή πηγή της κακοσμίας βρίσκεται στο στόμα σε ένα ποσοστό 90% περίπου. Είναι κοινό πρόβλημα ανδρών και γυναικών χωρίς να κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Η οσμή παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά την διάρκεια του 24ωρου, έτσι παρατηρείται να είναι πιο έντονη το πρωί όταν ξυπνάμε, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Η χαλίτωση (γνωστή και ως κακοσμία του στόματος) συχνά προκαλείται από πτητικά βακτήρια που παράγουν ενώσεις θείου στην στοματική κοιλότητα.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33427224/#:~:text=Monogr%20Oral%20Sci,2020%20Dec%2021.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία είναι:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922

  • Η κακή στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα και η  περιοδοντίτιδα έχουν ως σύμπτωμα την κακοσμία. Και οι δύο νόσοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους εξαρτώνται όμως άμεσα από τη στοματική υγιεινή.

Οι  ασθενείς που φέρουν κινητές  ή ακίνητες προσθετικές εργασίες (μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, γέφυρες) οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιμελείς με την καθαριότητα αυτών. Η κατακράτηση υπολειμμάτων τροφών μπορεί να προκαλέσει άσχημη οσμή.

Η ύπαρξη επίσης αρκετών τερηδονισμένων δοντιών ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί αποστήματα.

  • Η χρήση καρυκευμάτων και η λήψη φαγητών με έντονες οσμές όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, ο καφές, καρυκεύματα. Οι τροφές αυτές περνούν στο κυκλοφορικό σύστημα και αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων.
  • Η ξηροστομία. Ξηροστομία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να είναι  μια παροδική κατάσταση χαρακτηριστική της εποχής (πχ το καλοκαίρι), ή μιας περιόδου με έντονο στρες.

  • Μπορεί  όμως να είναι και αποτέλεσμα λήψης φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, διουρητικά), ή μπορεί να είναι συνοδό σύμπτωμα ασθενειών (διαβήτης, AIDS, σύνδρομο Sjogren ,βαριές πρωτεϊνικές ανεπάρκειες κ.α.). Επίσης άτομα που υπόκεινται σε ακτινοθεραπείες κεφαλής και τραχήλου ή χημειοθεραπείες εμφανίζουν…