Η ζέστη, η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Πώς συμβάλλει σε αυτό ο τουριστικός κλάδος; Το παράδειγμα της Μαγιόρκα.

Όποιος βρεθεί στη Μαγιόρκα τους καλοκαιρινούς μήνες αντικρίζει την εξής εικόνα: δεκάδες αεροπλάνα να κατακλύζουν τον ουρανό του νησιού. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο μάλιστα ανά 90 δευτερόλεπτα απογειωνόταν ή προσγειωνόταν ένα αεροπλάνο, συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταγραφεί 1,4 εκατομμύρια πτήσεις με 194,5 εκατομμύρια επιβάτες, κυρίως από την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία.

Το τουριστικό μοντέλο, όπως έχει αναπτυχθεί, έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αναφέρει ο Ζάουμε Αδροβέρ, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας Terraferida. «Λίγα μέρη συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη όπως η Μαγιόρκα». Τα τελευταία 20 χρόνια, 100 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της εναέριας κυκλοφορίας μόνο στη Μαγιόρκα.

Διαβάστε επίσης – Οι 7 «παγκόσμιες μεγατάσεις» που θα αλλάξουν τον πλανήτη

Το ισπανικό νησί όμως αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τουρισμός ευθύνεται για το 8% του συνόλου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Μπορεί να μην ακούγεται μεγάλο το ποσοστό καθώς και άλλοι κλάδοι δεν καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα».

Παρόλα αυτά ο κάθε τομέας δραστηριοτήτων πρέπει να συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνει ο Φόλφγκανγκ Στράσντας, επικεφαλής της έρευνας του Κέντρου Αειφόρου Τουρισμού (ZENAT) του Πανεπιστημίου Eberswalde. Ο ίδιος θεωρεί κύριο παράγοντα την μείωση της κινητικότητας των τουριστών ώστε να μειωθούν αντίστοιχα οι εκπομπές των ρύπων όπως για παράδειγμα κατά τη μετάβαση από και προς το αεροδρόμιο.

Διαβάστε επίσης – SOS από τους επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει το τέλος της ανθρωπότητας

Το φαγητό αποτελεί επίσης σημαντικό συντελεστή καθώς οι τουρίστες λόγω των παροχών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, καταναλώνουν τρόφιμα που παράγουν περισσότερες εκπομές αερίων, όπως το κρέας. Η Γερμανική Ένωση Ξενοδόχων και Εστιατορίων έχει επισημάνει εδώ και χρόνια ό,τι ανά διανυκτέρευση και ανά επισκέπτη αντιστοιχούν 17 έως 50 κιλά…