Μερικοί εργαζόμενοι που ανήκουν ηλικιακά στη Gen Z λένε όχι στην κουλτούρα της υπεραπασχόλησης. «Δεν πρόκειται να κάνω τίποτα παραπάνω»

Υπάρχει νέος όρος πλέον για το όταν δεν παίρνετε τη δουλειά σας πολύ στα σοβαρά: σιωπηρή παραίτηση.

Η φράση έχει προκαλέσει τη δημιουργία εκατομμύριων σχολίων στο TikTok, καθώς ορισμένοι νέοι εργαζόμενοι απορρίπτουν την ιδέα να κάνουν κάτι πάνω και πέρα ​​από τα ελάχιστα που απαιτούνται για την καριέρα τους, χαρακτηρίζοντας αυτή την ήσσονα προσπάθεια τους ως μορφή «παραίτησης». Δεν πρόκειται για αποχώρηση από τη εργασιακή τους θέση, λένε αυτοί οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα, η ιδέα είναι να παραμείνει κανείς στη θέση του — αλλά να επικεντρώνει τον χρόνο του σε ασχολίες εκτός γραφείου.

Διαβάστε επίσης: Εάν η σιωπηρή παραίτησή σας πάει καλά, ίσως να απολυθείτε

Οι αναρτήσεις ποικίλλουν από ειλικρινείς σκέψεις σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έως χαζά αστεία. Κάποιοι θέτουν σταθερά όρια έναντι των υπερωριών υπέρ της οικογενειακής ζωής. Άλλοι υποστηρίζουν την χαλαρή προσπάθεια κατά την εργασία, εργαζόμενοι ίσα-ίσα για να τα βγάλουν πέρα. Πολλοί θέλουν να αποσυνδέσουν την καριέρα τους από την ταυτότητά τους.

Φυσικά, κάθε γενιά μπαίνει στο εργατικό δυναμικό και γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η δουλειά δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδι. Ποτέ δεν ήταν εύκολη η πορεία ανάμεσα σε αξιοκαταφρόνητα αφεντικά και τις μικρόψυχες προσβολές που πάντα δέχονταν οι ταλαίπωροι εργαζόμενοι. Πολλοί δε, που, όταν είναι νέοι, λένε ότι δεν τους νοιάζει να ανέβουν στην εταιρική ιεραρχία, τελικά αλλάζουν γνώμη.

Η αφοσίωση των εργαζομένων μειώνεται

Η διαφορά τώρα είναι ότι αυτό το κοινωνικό σύνολο χρησιμοποιεί TikTok και hashtags για να εκφράσει τα συναισθήματα του. Αυτοί οι 20άρηδες εντάχθηκαν στον εργασιακό κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, με όλες τις προβληματικές επιπτώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των ασαφών ορίων μεταξύ εργασίας και της υπόλοιπης ζωής. Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι αισθάνονται πως έχουν πλέον τη δύναμη να αντιδράσουν καθώς η αγορά εργασίας  σήμερα κλίνει υπέρ των εργαζομένων. Πρόσφατα στοιχεία από την Gallup δείχνουν ότι η αφοσίωση των εργαζομένων μειώνεται.

Ο Κλέιτον Φάρις, 41…