ΗΠΑ και Γαλλία «φαίνεται να παίρνουν θέση κοντά στις μακροχρόνιες θέσεις της Τουρκίας, όταν παρόμοια ζητήματα είναι προς το δικό τους συμφέρον»

Τα πυρά της σε Ουάσιγκτον στρέφει και Παρίσι η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak με αιχμή και τη συμμαχία τους με την Ελλάδα κάνοντας λόγο για «στήριξη σε αντιτουρκικές πολιτικές».

«Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αντιτουρκικές πολιτικές της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντιτίθενται στον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι τα νησιά, οι νησίδες και οι ύφαλοι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη» σημειώνει χαρακτηριστικά η Yeni Safak.

Διαβάστε επίσης: Milliyet: «Πόλεμος στο Αιγαίο και λάθη της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας»

Και η Γαλλία «υπόλογη»

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι το Παρίσι «από την άλλη πλευρά, προτάσσει για τα νησιά στη Μάγχη τη θέση της «δίκαιης κατανομής» που υποστηρίζει και η Τουρκία». Και υποστηρίζει ότι τελικά «οι θέσεις του Παρισιού συμπίπτουν με τις αρχές της Τουρκίας για τη λύση στο Αιγαίο».

«Τα καλά και συμφέροντα»

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εθνικιστική εφημερίδα καταγγέλλει ΗΠΑ και Γαλλία ότι ενώ «υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, φαίνεται να παίρνουν θέση κοντά στις μακροχρόνιες θέσεις της Τουρκίας, όταν παρόμοια ζητήματα είναι προς το δικό τους συμφέρον».

Όπως επισημαίνει «η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έφερε και πάλι το θέμα στην ημερήσια διάταξη».

«Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου πρόσφατα σημειώθηκαν νέες εντάσεις, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον αντιτίθεται στον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι τα νησιά, οι νησίδες και οι ύφαλοι έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη και το ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επιχειρήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή» σημειώνει η εφημερίδα.

Η Γαλλία και η Μάγχη

Και συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι «η Γαλλία αντιτίθεται στα δικαιώματα ΑΟΖ των βρετανικών νησιών στη Θάλασσα της Μάγχης και ότι το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν υπογράψει συμφωνία που περιλαμβάνει την ισότιμη διαίρεση της θάλασσας, και ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη ηπειρωτική χώρα της…